Kategorie
Taras Wyposażenie

Grille węglowe, czyli grillowanie na tarasie

Gdy zagościła u nas moda na grillowanie, wreszcie opuściliśmy kuchnię i zaczęliśmy rozkoszować się daniami na łonie natury. Jako pierwsze powstały grille węglowe, które nadal cieszą się popularnością ze względu na wyjątkowy aromat przygotowywanych na nich dań.

Czy wiedzą Państwo jak powstał grill przenośny? Rozpowszechnione po II Wojnie Światowej w USA grille węglowe były prostą konstrukcją stacjonarną zbudowaną z cegieł. Dopiero w 1952 George Stephen, spawacz pracujący w stoczni, wpadł na pomysł, aby z boi okrętowej zrobić przenośną jego formę. W dolnej półokrągłej części mieściło się dużo węgla drzewnego a górna stanowiła doskonałą pokrywę. Stephen dospawał trzy stalowe nogi i tak powstał najpopularniejszy model okrągłego grilla.

Formy i kształty grilli węglowych

Choć okrągła forma grilla węglowego z wentylowaną pokrywą jest najpopularniejszą i powszechnie używaną, produkowane są również modele o innych kształtach oraz gabarytach. Nawet okrągłe mają różne średnice: od 30 do 90 cm. Stelaż grilla węglowego może mieć krótkie nogi co pozwala na łatwe grillowanie w czasie pikniku lub wysokie pomocne gdy serwujemy dania przy stole na tarasie. Wyższe modele grilli węglowych ułatwiają doglądanie potraw i długotrwałe, wymagające smażenie. Bardziej rozbudowane bywają grille węglowe prostokątne, mające wiele dodatkowych funkcji. Oba kształty najczęściej produkowane są z blachy stalowej a ich ruszt jest chromowany. Jakość produktów jest wprost proporcjonalna do ceny, dlatego warto rozważyć zakup i sprawdzić, czy sprzęt nie będzie szybko rdzewiał, czy nogi są stabilne i mocne oraz czy łączenia wytrzymają wiele sezonów. Niektórzy producenci grilli węglowych dają gwarancję np. na 10 lat, dzięki czemu możemy być pewni, że grill będzie trwały, a częste czyszczenie, którego wymaga, nie osłabi warstwy powierzchniowej. Warto wiedzieć, że w tym celu niektóre modele grilli węglowych są pokryte dodatkową warstwą emalii.

Invalid Displayed Gallery

Najtrwalsze są grille żeliwne – masywne, stabilne lecz trudne do przemieszczania. Nie są tanie, jednak właściwości materiału zapewniają równomierne smażenie. Atutem jest także fakt, że długo oddają zakumulowane ciepło. Mogą występować w wersji okrągłej i prostokątnej.

Do dyspozycji mamy również grille węglowe z wiszącym rusztem, a nawet z dodatkową funkcją wędzarni. Niezwykle oryginalne są model ceramiczne, które mogą mieć kształt donicy – pozwalają na stworzenie na tarasie lub w ogrodzie bezpiecznego, przenośnego ogniska. Łatwe do przewożenia są niewielkie modele walizkowe, które dzięki szczelnemu zamknięciu umożliwiają zabezpieczenie paleniska na czas transportu. Na krótkie grillowanie w małym gronie i bez konieczności mycia rusztu wystarczą jednorazowe grille węglowe wykonane ze wzmocnionej folii aluminiowej. Mają już przygotowany wewnątrz węgiel, a dzięki dołączonej podpałce możemy szybko przyrządzić danie dla dwojga.

Invalid Displayed Gallery

Dodatkowe wyposażenie grilli węglowych

Nie każdy grill posiada pokrywę, a warto z niej korzystać przy przygotowywaniu potraw wymagających wyższej temperatury oraz przy daniach o bogatym aromacie, jak choćby duszonych z winem. Przed zakupem warto sprawdzić czy pokrywa grilla węglowego jest wyposażona w wygodny, nienagrzewający się uchwyt. Jeśli wybieramy wariant otwarty powinien mieć blaszaną osłonę przed wiatrem. Występuje ona zarówno w modelu okrągłym jak i prostokątnym. Przyda się też wersja grilla z popielnikiem umieszczonym pod czaszą. Oprócz gromadzenia pyłu i ułatwienia czyszczenia, doprowadzi powietrze do paleniska. Grill węglowy wyposażony w kółka będzie bardziej mobilny i łatwo będzie go ustawić względem zmieniającego się wiatru. Dla komfortu przygotowywania wielodaniowych posiłków przydadzą się modele o kilku rusztach, z regulowaną wysokością. Na niższej półce łatwo będzie smażyć mięso, na wyższych warzywa czy tosty. Ruchome koszyki usytuowane pod pokrywą stosowane są do podgrzewanie ostygłych potraw.

Wygodne są grille wyposażone w boczne i dolne półki pozwalające na odstawienie zastawy, sosów czy sztućców. Najczęściej wykonane są z drewnianych deszczółek lub ażurowej blachy. Niektórzy producenci oferują w zestawie przyrządy do grillowania oraz specjalistyczne szczotki i skrobaki pomocne do mycia rusztu. Decydując się na dogodny model grilla węglowego możemy wybierać między różnymi kolorami, choć najpopularniejsza pozostaje nadal wersja czarna.

 

Dodaj komentarz